Är tryckfriheten hotat?

Vad säger lagen i korthet: "Tryckfrihetsförordningen ger var och en grundläggande rätt att föra fram sina åsikter och att sprida dem utan förhandscensur." Detta skyddar forum som detta och allt annat också, Sverige fick sin första lag i detta ämnet 1766. Så är tryck och yttrandefriheten hotad? Bra fråga men Aftonbladen som jag normalt inte har så mycket över för, men det deltar i en kampanj som lyder "Den här tidningen är ej godkänd av staten" som Tidningsutgivarna organiserar.

Saxat "Tidningsutgivarna (TU) har uppmärksammat flera genomförda lagändringar de senaste åren, som innebär inskränkningar såväl i tryck- och yttrandefriheten som i öppenheten i samhället."


"Ett exempel är att man vill begränsa meddelarfriheten för poliser. Man vill inte ha läckor från poliser till medier men det innebär att allmänheten riskerar att gå miste om viktig information - det händer saker även inom polisen som allmänheten bör få veta, säger Anna Serner, vd för Tidningsutgivarna."

Det är bra att detta tas upp, för att inskränka Tryckfriheten och yttrandefriheten är inskränka demokratins möjligheter att överleva. För det är det sista som skiljer oss från diktaturer. Men åt andra sida sätt, vi lever i det samhälle vi förtjänar, för om vi inte som samhällsmedborgare försvara våra rättigheter, så kommer inte politikerna göra det åt oss.

Vi skall aldrig ge bort våra rättigheter till politiker pga att de kommer aldrig tillbaka. Hur bra det än låter, kommer det aldrig vara så. För politiker och stadsmen är proffs på att få allt att låta som en bra ide, även om det inte är så, för hur skall de annars få oss att ge bort våra rättigheter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0