I jämställdhetens fotspår…

 Efter en skön helg så kan man inte låta bli att funderar lite över vissa saker i jämställdhetens namn. För varför skall jämställdhet bara vara en väg och varför skall det alltid ta sig for i delar där det gör minst nytta? Så vad är det jag tänker på? Jo Tjejmilen, för det var över 26 000 föranmälda kvinnor/tjejer som skulle springa en mil. Det är inget speciellt med det, förutom att du måste vara kvinna/tjej för att delta. I vanliga fall så har jag inget i mot det och jag stöder evenemanget. Men efter som man har anmält Tjurruset för könsdiskriminering och lyckats får till att kvinnor kan delta, så tycker jag att det är dags att Tjejmilen öppnas för män också i jämställdhetens namn. Det kommer ju aldrig att hända! men det är lite intressant hur man kan splittra något för att det bara är för män och det är diskriminerande mot kvinnor, men åt andra hållet kommer det aldrig att funka.

Sedan kan vi ta detta med fenomenet "Chip n Dales" och då menar jag inte Piff och Puff. Utan dessa manliga strippor som åker värden runt och strippar för Kvinnor/tjejer, men vad fxxn, skulle vi ha ett sådan evenemang skulle det stå med stora rubriker i press om kvinnligexploatering, kvinnoförnedring och förtryck av kvinnor. Sedan skulle debatten vara i full cirkus.


Det jag bara är bekymrad över i jämställdheten tecken är att vi håller på att sakta mak på att skapa ett mans förtryck, som inte alls har något med jämställdhet att göra. För vad betyder jämställdhet? För mig betyder det att kön inte har med ekvationen att göra utan man och kvinna är jämställda i alla lägen uti fån Arbete, Lön, Politik, rättigheter mm. För skapar vi ett samhälle i jämställdhetens tecken som går ut på att byta roll ur historisk synvinkel. Så kommer det bara att sluta i lidande och mera diskriminering som kommer att sträcka sig längre än bara mellan könen.


Dags att avrunda…

Så då börjar vi närmar oss slutet på denna vecka, vilket känns skönt.  Denna vecka har också rusat på i för hög fart, men det som lämnade tankar kvar var nog "Global Bar" i går om och med Röda korset skandal och problem. för svindlare kan alla organisationer få problem med, men hur man tar hand om problemet ser olika ut och särskilt om man lever på vad folk ger och donerar. För när förtroendet raseras som det gör när något sådant här uppstår, hur går man vidare och hur förebygger man det? Det vart mycket om det som det diskuterades om och det skönt att se att det finns vättigt folk i dessa organisationer som har både känsla och kurage att prata om vad som har hänt och möjlighet till självkritik. För Bengt Westerberg som är ordförande för Röda korset var med och efter hört hans ord om detta har jag fått en ny respekt för Röda korset och en bättre insikt i problemet med hjälp organisationer. För kan det var som någon sa och refererade till någon journalist (guldfisken har slagit till igen) att bistånds pengar är en del av problemet i utvecklingsländer?  Det finns säker sådana exempel att det är så, men jag har aldrig trott på pengar som hjälp, åtminstone som den primära hjälpen. För när pengar kommer in i matchen och det är mycket pengar som omsätts i hjälpande leden, så finns det alltid risk att det dra till sig illasiniga människor som bara tänker på sig själva och ingen annan. Jag kände väll att jag inte hade mycket att säga, men det är skönt att bara lyssna också ibland. Det som jag kände efter åt var nog att man kanske skulle hitta en ny form av hjälp, som också kan jobba närmare näringslivet. För skulle det vara fult att tjäna pengar på att hjälpa andra? Jag vet inte, men min spontana känsla är nej. För redan idag så finns det små företag som lever på att hjälp andra, men efter som det anses lite fult att göra pengar på hjälp så lever dessa företag på väldigt osäker framtid mellan uppdragen. Jag tror att man måste som med allt annat se detta i ett vidare perspektiv och komma ihåg att det är effektiviteten och nyttjande graden per krona som måste räknas och inget annat. För korruption kommer alltid att finnas med i ekvationen och är man tillräckligt ärlig och tar med den variabeln i ekvationen så tror jag att man kan minska riskerna att de som ger inte blir lurade. Men sedan sår det mig att hjälp organisationerna måste bli bättre och ärligare med budskapet de ger ut och att bra hjälp inte är gratis, som ändå gemene man har i sin bild av hjälp organisationer.


Tillbaka till den vanliga värden där de flesta av oss i detta land lever. Jag läste löpet på Metro "FP vill att cyklister skall cykla mot rött", men vad fxxn Metro. Man kan inte skriva så om något som var vättigt i många delar. För det handlade om att cyklister skulle få möjlighet att lagligt cykla mot röt vi höger sväng bland annat. Det är nog inte en så dålig sak, efter som det skulle ta bort ett stress moment i trafiken. Sedan fanns det lite andra idéer som kanske inte var lika klockrena, men så är det med allt ny tänkande.


Så vad skall jag sluta denna vecka med för ord? Ingen aning, eller kanske? Ta och slappna av där ute och tänk på att vi alla är människor med olika behov. Så mera tolerans och respekt för varandra skulle jag vilja utlysa. För om din granne vill göra som Brad Pit och röka på, så låt han/hon göra det, för du kommer antagligen själv ta dig en fredags bärs eller grogg. Ha det bra där ute, för det skall jag göra och gör nu inget som jag inte skulle ha gjort =)


Piss skit torsdag…

Dagens största misstag, ta en kvart senare pendeltåg. Det var inte bara lite mera folk utan bara smet fult och trenden fortsatte på tvärbanan. Jag känner bara som en T-tröja en vän funderade att köpa åt mig med texten "Jag är inte rasist, jag hatar bara alla", för i dag hade den känts helt rätt. För finns det något mer egoistiskt, otrevligt och ohövligt folk än de som åker kommunalt fram och tillbaka till jobbet? Jag tror facitiskt att även bilisterna är trevligare så här dags. Nä i morgon är det tillbaka till de gamla rutinerna. För detta vill jag inte vara med på morgonen, för det kan förstöra en hel dag om man har otur.  Det är bara hoppas att dagen blir bättre, men det är ju klart det kan bli tungt efter som man är ensam på avdelningen i dag och i morgon. Detta är nackdelen att vara konsult (IT-luder), man får sällan vara med på planerings dagar och roliga aktiviteter. Även om det skulle vara bra att vara med på planeringsdagar, efter som man kommer utifrån och med det andra idéer och andra erfarenheter från andra företag hur man löser samma problem. Nä detta går för mycket i moll så det är nog dags att "klicka" på "spara" och publicera, innan man puttar någon över kanten av negativitet.  


Drogtester…

Läste i början av veckan på e24.se att regeringen vill inskränkningar i företags möjligheter att använda drogtester på sin personal. Det sägs också att detta används i stor utsträckning i det privata näringslivet, om det vore så borde man ha hört tala om det. Hur som hälst tycker jag att det är fel men drogtester för alla, efter som testerna är väldigt trubbiga och klara bara några få typer av droger. Det innebär att läkemedel ger utslag också, varför skall den som går på mediciner behöva förklara sig? Eller kanske inte vill vara öppen med sin sjukdom. Detta är integritetskränkande som inte gynnar någon i arbetslivet, sedan har fortfarande företag svårt att hantera sådant här på ett bra sätt. Personligen skulle jag aldrig gå med på drogtest i min anställning. Jag kan för stå att man inte vill ha fulla eller drogpåverkade på jobbet och jag håller helt med, men drogtester är inte lösningen på problemet. För om vi skall ha drogtester på arbetet kan vi lika bra inför utandningsprov två gånger om dagen för att upptäcka Alkohol relaterat. Sedan varför skall nikotinister vara förskonade och till låtna att vara "höga" på jobbet? Jag tycker som: integritetsutredningen kom fram till:


"integritetsutredningen, som lämnades till regeringen i maj, vill starkt begränsa möjligheterna att använda medicinska undersökningar. Det ska bara godtas om det finns så kallade berättigade skäl, till exempel om personen redan inlett vård för sitt missbruk. Lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2010."


En kommentar från näringslivet skriver följande:


"Caroline Söder, personalchef på it-konsultföretaget Logica, menar att det blir både ett ekonomiskt och mänskligt avbräck.


- För oss är det en rent affärsmässig fråga, många av våra kunder kräver att vi drogtestar, det är en förutsättning. Det handlar också om förtroendet för vårt företag. Men även om vårt ansvar för vår personal, både de som missbrukar och de övriga på arbetsplatsen. Om vi inte kan använda tester riskerar många att gå långt i missbruk utan att vi kan göra något, säger hon."


Det låter fin det hon säger, men efter som vi inte kan nyansera vad som är bruk, missbruk eller medicinering. Så kan man aldrig använda drogtester som vapen mot missbruk i huvudtaget. Men läser man lite noggrannare så ser man att hon poängterar mest företagets syn och vinst och inte den anställdes. För varför är det automatiskt så att om man använder något som är narkotikaklassat eller olagligt att använda utan recept så är det ett missbruk? Det kan man funder över, men troligtvis kommer det att mest skapa huvudvärk.  


Framtill dess vi har lyckats komma så långt i vår samhällsutveckling att vi kan skilja på bruk och missbruk, så är drogtester bra för de som har missbruk och försöker komma ur det. Allt annat är bara ett annat ord för kontroll.


7 x F**K U

Jag vet att det inte är snyggt att börja veckan negativt, men jag känner att en "F**K U" lista är på sin platts. På något sätt kan jag skylla detta på Lilly Allen för hennes som låter så oskyldigt, som har fastnat på hjärnan med samma namn "F**K U"


  1. Israel de vill att den Svenska regering skall läggas sig i vad pressen skriver och rycker. F**K U
  2. Stressade kollektivtrafikanter som inte kan tänka längre än näsan och knapp det. F**K U
  3. Svenska bilister, för det kör bara värre för varje år. F**K U
  4. Rökare som röker i kollektivtrafiken. F**K U
  5. Anna Odell, hoppas att du blir fälld. F**K U
  6. Metro för att publicerat två artiklar om Zlatan i samma tidning på en måndag. F**K U
  7. Måndag... F**K U

Det blev inte mera, för denna gången. Men tro inte att ni som klarade er, som kände er missade för denna lista kommer med stor sannolikt att åter komma.


Mediers ansvar för den kollektiva psykhälsan

Ja jag vet att kattstrofer, mord olyckor och sex säljer, men det rättfärdigar inte medier att bara bomba oss med negativa artiklar som i längden påverkar den kollektiva psykhälsan negativt. Man kan kalla det för masspsykos, för folk lider och saknar positivt tänkande. På sikt om det inte medier byter inställning så tycker jag att det får betala en extra skatt som går rak och oavkortat till psykvården, för media har inte tagit något ansvar alls över den kollektiva psykhälsan. Jag tycker inte det är ansvarsfullt att skriva om Svininfluensan på det sättet man skriver, för skulle man tro allt som skrivs, vilket många (alldeles för många) gör. Så är det dags att isoleras sig och börja ta avstånd från att träffa främmande människor på offentlig platts. Så här långt lyder domen saxat från Metro: 672 fall har rapporteras i Sverige vara av 123 är sådana som har insjuknat här, det inne bär att 549 personer har smittats utan för vårt land. Senaste veckan har det rapporterat 70 nya fall och totalt har 20 personer behövt sjukvård. I Stockholms län är vi cirka två miljoner invånare det inne bär att om vi tar resultatet på landet av fall av insjuknade som blir ca 742 fall i mot Stockholms invånare blir det cirka 0.3 promille av befolkningen. Tar man och gör samma beräkning på landets totala befolkning, blir resultatet 0,08 promille av Sveriges befolkning. På något sätt så känns det som det finns viktigare saker att prioritera och den så kallade pandemin känns rätt långt borta. Jag vet att sådant kan vända väldigt fort, men som media bedriver sin häxjakt i ämnet så låter det som ett väldigt stort hot mot invånarna och att det är mycket stor risk att bli drabbad.


Jag vet inte vad sannolikheten av en pandemi i norden på dessa siffror blir, men det känns som om det är högre skans att vinna på Lotto än att bli smittat av Svininfluensan.


Fröet gror…

Förra veckan fick jag en informativ länk av min kära fru om information om saker vi konsumerar, tittade igenom hela filmen och konstaterade att denna person hade lagt ner mycket arbete på detta. Siten heter som följer "http://www.storyofstuff.com/" och jag rekommendera alla att ta en titt och ta sig tiden att lyssna, för detta är viktigt. Jag vet inte om det bara är jag som är slö "slow" eller bara ointelligent, för vissa saker förstår man inte förens man ställs framför problemet. Jag satt och bläddrade i en av mina hattidningar PC för alla och konstaterad att i mitten av tidningen fans det sju blad (inte sidor) med reklam för Asus. Det var då detta fröet började gro och polletten trillade ned. För när allt kommer om kring så är det något fel på vår press, vi betalar mera och mera för varje tryckt tidning och det blir bara mer och mer reklam i dem. Frågan jag ställer mig är att vad är det man betalar för? Jag trodde reklamen var en form av inkomst för utgivarna för att man skall få ett billigare pris till konsument. Nu så här när man börja tänka på det känns det inte som det, utan artiklarna är där för att hjälpa reklamen att bli trovärdigare. Så det man betalar för är reklamen och inget annat. Så vad har det med "http://www.storyofstuff.com/" att göra? Jo det var den siten och filmen som sådde fröet som fick mig att tänka mera kritiskt på den kedjan av konsumtion som äter upp våra resurser på vår jord (Planeten Tellus). Det man också skall veta är att den pappersmassa som vi trycker våra tidningar på kommer inte från skogen i vårt land utan regnskogarna, som i sin tur är jordens lungor.  Detta frö växer vidare och fick ny näring i morse när jag satt och läste Metro på väg till jobbet, så fan jag ett bilaga som handlade om en intressant mässa om Ekologiska produkter. Det som slog mig var att den var på dagtid, hur tänkte de som arrangerade denna mässa? Jag kan bara konstatera att det är inte bara jag som har otur när man tänker. För vilka har tid att gå på denna mässa? Jo det som jobba med ämnet (vilket är bra) och de arbetslösa som ändå inte har råd att gå även om det fanns en kupong som gjorde att man kunde går två och betala för en. De som skulle behöva lockas dit är som mig och jobbar på dagarna och har inte tid att gå.


Det känns som om denna Ekologiska rörelse som är på gång kommer att gå samma öde som miljörörelsen, själv döende pga. sin egen rättfärdighet och några få Pro evangelister skapar en egen klubb för inbördes beundran. Istället för att försöka att frälsa och eventuellt rädda värden från oss andra från våran dumhet.


Ekologiskt?

Debatten har blodmat upp igen om ekologiska produkter och jag har alltid varit nyfiken på vad det betyder, så jag frågade min vän Google. Det kom upp mycket och det var lite som stämde mellan leden, så jag beslutade mig för att söka efter någon definition på ämnet. På Jordbruksverkets hemsida fann jag detta i korthet:


Kortfattad definition av ekologiskt lantbruk


Ekologisk odling innebär odling och djurhållning där man strävar efter en hög självförsörjningsgrad. Både vad gäller växtnäring och foder utnyttjar man främst platsgivna och förnyelsebara resurser. Lättlöslig handelsgödsel och kemiska bekämpningsmedel ersätts av andra åtgärder.


Målsättningen med ekologiskt lantbruk är att:


  • producera livsmedel av hög kvalitet
  • bevara jordens bördighet på lång sikt
  • skapa ett kulturlandskap med stor artrikedom och genetisk mångfald
  • minimera förbrukningen av icke-förnyelsebara naturresurser
  • skapa ett kretslopp där förlusterna av näringsämnen minimeras
  • främja en god hälsa hos husdjuren
  • ge husdjuren möjlighet till ett naturligt beteende
  • lantbrukaren ges en rimlig inkomst

Det man inte nämner i detta är det som jag fann på Wikipedia var det att på långsikt så utarmar och ur lakar man jorden man brukar. Men det strider ju i mot jordbruksverkets punkt nr 2 (ops). Sedan fan jag att även flera siter säger att produktionen kan sjuka så mycket som 40 %, hur går det ihop med sista punkten? Där i mot när man googlar på ämnet så hittar man inget om att försöka ersätta det man odlar till alternativ som är bättre ur ekologisk synpunkt. Som till exempel att ersätta bommull och pappers massa med hampa, det skulle inte bli någon större skillnad i slutprodukt för konsument eller i infrastrukturen. Om man skulle ersätta Bommull med Hampa skulle man kunna få en miljöbonus efter som växten är effektiv på att binda växthusgasen koldioxid och producera nytt syre som alla grön bladväxter är. Vi i Europa skulle kunna bidra mera till att kompensera avverkningen av jordens lungor (regnskogarna) med stora fält av Hampa och i slutändan få ett mera ekologiskt jordbruk och mera ekologiska produkter i samhället.


Varför förespråkar jag Hampa? Där för att det är en ett årig växt som har ett naturligt motstånd mot skadeinsekter, behöver inte så mycket näring (urlakar inte jorden), kan växa i storsätt överallt på vår jord norr till söder och är extremt mångsidig i vad man kan utvinna ur den. Med andra ord en mirakel växt eller kanske mera rätt ett mirakel ogräs.


Jag tror att ekologiskt är bra för oss i väst, men för u-länder är det fortfarande inget rimligt alternativ. För där skall man inrikta sig på att jordbruket skall vara miljövänligt och giftfritt, men att kräva att de inte skall använda sig av genmodifierat är nog ett omöjligt krav om de skall ha en rimlig skans att bekämpa svält, som är ett av de största problemen tredje värden har.


25 procent…

Hörde på nyheterna i morse att cirka ¼ del av Sveriges rektorer var positiva för slumpmässiga drogtester i våra skolor. Jag ser problemet men tycker inte att drogtesta är rätt väg att gå, för det sänder fel budskap och skapar nya generationer som skall bli vana att bli våldtagna på sin intrigitet. för vi vill väll inte att nästa generation skall tycka att det är okey att bli kontrollerad och övervakade ända in i själen? För de är nästa generation som kommer att styra vårt samhälle och påtvinga det på oss också och det samhället vill inte jag leva i. jag tycker att drog tester på de unga kan vara bra som kontroll i de fallen det är ett problem för individen. Men varför skall man straffa majoriteten som sköter sig? Bara för att det finns en ökad minoritet som inte sköre sig! Sedan så är drogtesterna ett trubbigt instrument som bara klara en begränsad mängd av det droger som finns tillgängligt. Det är oftast de som inte syns i tester som unga använder och det finns ju en långisk förklaring till det också. För de vill inte bli upptäckta av ett test som Polis kan tvinga dem att ta om de blir tagna på stan.


Det är bättre som jag har skrivit tidigare om att informera och utbilda på ett okritisk och ofärgat sätt om hur droger och alkohol fungera och verkar. Men sedan med social närvaro av vuxna och lärare för att kunna stötta och stödja unga som finns i riskzonen eller kunna upptäcka dem i tid. Detta kommer att skapa en mjukare och mer effektivare hantering av problemet och kanske på långsiktig en bättre medborgare eller kommande politiker som skall styra vårt land. För det sista vi vill göra är att skapa ett hårdare och kallare kontroll samhälle, vilket vi tyvärr redan är på väg i mot.


Tillbaka till vardagen…

Så då var man tillbaka till jobbet på banken, det känns rätt bra. Inget akut och inte så högt tempo, men dagen är inte slut än. Om det fortsätter som detta så kan det bli en lagom mjukstart och det vore inte fel. Får se hur veckan utvecklar sig, men eftermiddagarna är uppbokade vecka ut, så man får hoppas på att man inte behöver avboka något. På onsdag blir det kanske sommarens första dop, även om det kommer att vara ofrivilligt. För då skall jag och älsklingen ut och paddla kajak, hoppas att den är stabilare än en kanot (en täckt enmanskanot) annars kommer jag garanterat få bada vilket jag har erfarenhet av. Men hur som hälst kommer det att vara kul, jag är inte rädd för vattnet, åtminstone vad jag vet. Nä nu skall jag försöka att vara lite mera aktiv i mitt arbete, om det nu går...


Sitter i solen, vid badet…

Efter att ha kört iQ en vecka kan jag bara konstatera att den är den perfekta bilen för oss just nu. Så jag kommer inte att ha några problem att ha denna bil ett tag framöver och de som känner mig vet att jag har samma bil länge. Men idag är det sista semesterdagen och den tillbringas en stund i solen åtminstone tills jag har bloggat färdigt och surfat mig tröt på nätet. Älsklingen har redan funnit ro i solen på en handuk, men hon trivs bättre än jag i solen också. Sammanfattning semester 09 är att den har varit skön och med bra väder, kunde ha varit augusti ut... Men så är det nog med allt, så det är väll så med allt som är gott. På något sätt käåns det inte så farligt att gå tillbaka till jobbet i morgon, kommer nog vara jobbigaste att komma i rutin igen och börja laga luncher igen. Det ända man kan hoppas är att de som nu kommer tillbaka till jobbet också har haft det bra, för det skulle vara jobbigt om man kommer tillbaka till ett gäng gnällspikar. Men sådan otur har nog inte ens jag, så det kommer nog bli en bra måndag. Sedan till er som har brottom till höst depressionen, sommar är inte slut bara för att semestern är slut och skolorna startar snart. För sommar är det åtminstone augusti ut och kanske längre i år...


X2000 mot Malmö…

Sitter på tåget och konstaterar att även om komforten för att skriva är bättre, så är det inte så mycket bättre som man skulle kunna tro. Nu är vi på väg ner till Linköping för att hämta nya bilen, det är en blandning av spänning och rädsla. För det är inte helt lätt att komma överens med tanken att alla skavanker som händer är vårt fel, det är inte lätt att acceptera. Sedan kommer det där med andra trafikanter och speciellt parkeringsplatser, för varför är det så att många skiter i vad de slår upp bildörren i? men på det sättet är det bra att den är liten, så att man kan få lite mera platts på vanliga parkeringsplatser. Men ändå är man så spänd på att ta en fabriksny bil i bruk, allt är nytt och fräscht och inte nedsunkat av en tidigare ägare. Jag får åter komma efter jungfruturen, ut i solen på er som inte redan är där. För vädrets makter är med oss och svensken är så duktig på att minnas regnet, så njut nu denna veckan för det ser bra ut.


Då sitter man på en buss igen…

Jo jag vet vad du tänker och jag har inte lärt mig att man inte skall sitta på bussen och blogga. Men det är ganska inspirerande och det är ändå dö tid. Så varför inte göra något kreativt med tiden då? Denna gång är det buss 444 mot västra Orminge, skall hälsa på en vän och sedan skall vi ut på piknick. Som vädret ser ut så kan det vara en god ide att åka ut någonstans och ta en "BJ" i solen. Från det ena till något helt annat, i fredags var jag och min älskling tillsammans med Cowgirl och familj på Borgbacken. Vilket alltid är en trevlig utflykt, Borgbacken är helt klart i min bok det bästa nöjesfältet i norden. I år blev man inte besviken häller, efter som det hade byggt en ny bergodalbana. En sådan där som även vagnen snurrar, det var sanslöst kul, rekommenderas varmt. Nä snart är bussen framme och det är dags att spara, ha det bra där ute i solen.


RSS 2.0