Demokrati, T-Poliser och IQ

Japp det är måndag och huvudet värker av tankeverksamhet, borde kanske kolla på att skriva på helgerna också och inte bara på jobbet. Läste i Metro att Sverige Demokraterna (SD) inte får göra reklam i TV4, inte för att jag har så myckets över för Sverige Demokraterna, men det handlar om demokrati. TV4 har redan innan SD har ansökt om reklamplats bestämt sig för att säga nej, hur kan man fatta ett sådant beslut i demokratins namn? Sedan skriver man att det är bara fyra partier som få göra reklam hos TV4, vad har det partierna gjort för bra som har lite ensamrätt till reklamplatts? Om det är någon där ut som vet det vilka fyra som får göra reklam hos TV4 så skriv en kommentar.


Sedan detta som har blivit mer påtaglig sedan SL själva gick ut med det är att Polisen är mera synlig i Tunnelbanan. Det är väll inget fel med det, förutom att jag inte förstår varför de skall ha sina järn (Pistol) med sig för de kan ju ändå inte använda dem i när man är så många människor på så begränsat utrymme. I detta fall skulle man ha tagit bort tjänste pistolen och kanske ersatt den med EL pistol eller Pepparsprej. Som jämförelse bär bara 1/3 av Storbritanniens poliser vapen, vilket jag tycker är bra. Men som sagt nu har vi en ny Polis typ och jag tycker i enkelheten att vi döper dem till T-Polis eller TP som förkortning.


Sedan var jag dum nog att utmanade ödet en gång till, genom att ta med mig frun för att test köra nya Toyota IQ. Den är ju bara för ball, den sprang rakt in i mitt hjärta första gången och jag har fortfarande svårt att får den där ifrån. Det finns andra bilar där ute som skulle kunna ersätta vår trokännare "Nissebilen" men så här långt känns IQ riktigt smart och smartare än Smart. Så den som lever får se, men håll med att den är riktigt läker.


PC spelare vs Console spelare

Att säga att PC spelare och Console spelar är lika, vore att ljuga. För generellt så lägger PC spelaren ner en förmögenhet på hårdvara, som resulterar i att man inte har råd eller har prioriterat bort budgeten för att köpa spel. Ser man sedan till Console spelaren som av historiskt drag har fåt surt betala för spelen i början, till des ett chip har kommit ut på marknaden. För då finns det inget tåla mod kvar till att köpa spel, efter som ett Console spel oftast är ca 200 kr dyrare än ett PC spel. Min slutsatts lyder så här på en fredag: En PC spelare är i snitt dumma i huvudet. För varför spendera 15 - 20 tusen kronor i hårdvara som haren en livslängd på 6 - 12 månade innan man måste börja uppgradera. Vilket i många fall också skapar behovet över att använda spel olagligt genom nedladdning eller piratkopiering. I stället för att spendera dessa pengar på hårdvara så kan man i dag köpa en t.ex. "Xbox 360 live Arcade" för ca 1800kr och sedan köpa spel för resten av pengarna, för med samma budget som för en PC så får du mycket spel. Budget exempel: budget 15 000 kr ger alltså en Xbox 360 live Arcade plus 18 nya släppta speltitlar beräknat på max pris som i dag är 699 kr st. det är ett mycket bättre scenario, plus detta är bara första året jämfört med PC. För en Console har en livslängd i dag på 5 - 10 år och alla spel som släps till en Console är alltid optimerade att funka och se ut till 100%, vilket samma jämförelse med en PC där du bara kan få ut 30% - 100% beroende på hur gammal PC är. Dessutom har en PC en livslängd på max 3 år.


Detta är något man skall betänka ut ifrån gällande debatt när det gäller olaglig användning av upphovskyddat matrial. Spel branschen är en av de branscher som inte har gett sig in i denna hemska förföljelse av användare, utan man har försök att anpassa sig så att användare tycker det är värt att betala frö sina produkter. Men helt klart förstår jag inte varför Console spel skall vara 200 kr dyrare vid släpp än vad PC spel är, är det någon där ute som kan förklara det på ett sådant sätt att jag förstår det? Gör det då, jag väntar!

En ny form av diktatur

Jag satt och läste Metros artikel om resultat av The Piratebay rättegången och om att det skulle vara så många bittorrent siter som har lagt ned. Enligt envålds härskaren utsedd av sig själv i ämnet mr Henrik Pontén, så är effekten sådan och det är en stor seger för Antipiratbyrån. Det vett alla att det är en stor låda hästdynga, det är som att säga att bilhandlare bry sig i första han om sina kunder är en bra affär. Sedan när har vår press blivit så blåögd? Det som händer nu är att man flyttar makten över konsumtions produkter över till producenterna och i detta fallet mediebolagen, istället för till konsumenten som skall använda materialet. För skall man se på The Piratebay rättegången och lägga till mr Pontén syn på det hela så är vi på väg mot en marknads diktatur. Det innebär att vill du få tillgång till upphovsrätt skydat material så är du tvungen att underkasta dig deras villkor, annars så kommer man att jag dig till värdens ände med hjälp av staten och lagen i alla evighet. För våra stakars media bolag är så stelbenta att de hellre spenderar miljontals dollar på att stämma skiten ut de som inte vill göra som de bestämmer, istället för att satsa all dess pengar på att ger konsumenten det de vill ha.


Jag säger inte att media skall kopieras fritt som det gör på dessa siter, men som upphovsrätten hanteras i dag har det gått för långt. För detta är inget nytt problem, utan funnits sedan den första tekniken för massproducering av litteratur. Jag tror att om vi fortsätter på denna bana så kommer vi att tappa både nyskapande och kreativitet. För i slutändan är det både konsument och artist/författare som förlora på detta.


I narkotikans spår...

Vi har i Sverige haft samma Alkohol och drogpoletik sedan 1970. Den fungerade inte då och den fungera inte nu häller ca 40år senare. Läste en lite artikel på expressen: http://www.expressen.se/Nyheter/1.1539623/alla-pratar-om-drogerna
jag säger att detta är priset vi får betala för vår drogpoletik och det kommer bara bli värre. Så vad kan vi göra för att minska detta? Det är enkelt gör som Holland, klassa om droger i två klasser "Hard drugs and Soft drugs". Holland försök med så kallade "Coofeeshops" är så här långt den bästa modellen, för den avdramatisera och skappar en fungerande balans. Som jämförelse kan man ta statistiken på heroinister som har sedan 70talaet sjunkit i Holland och i resten av Europa har det exploderat, Storbritannien säger att deras statistik på heroin användare har ökar med ca 1000% sedan 70talet. Jag har svårt att se att man kan tolerera all narkotika, men det finns en vins med att reglera marknaden. Efter som du kan kontrollera kvalité, dosering och det viktigaste av allt man kan kontrollera vem som har rätt att köpa (ålders kontroll med legitimation). För som i dag vilken langare bryr sig om vad han säljer till så länge kunden betalar? Svaret är skit lätt INGEN!


Så vart skall Sverige i denna fråga gå då? Det är inte lätt men man måste bli konsekvent i besluten, för vi kan inte ha Alkohol och tobak lagligt och vi skall förbjuda andra preparat som är mindre skadligt. Vi kan inte legalisera droger efter som vi har skrivit på FN fördraget över narkotika klassade ämnen. Men vi kan tolerera och ta bort straffet för det lätta drogerna och vi kan reglera och utbilda marknaden. Istället för i dag skydda den illegala marknaden med lagar och regler som inte hjälper.


Folk har i alla tider använt olika droger för olika orsaker och så kommer det att förbli. Men om man lättar upp lite på vad vi tolerera att använda så kommer vi att kunna snabbar få bukt med baksidan av problemet, för glöm inte bort att Alkohol och tobak är också droger.


Happy 420 day, till alla i vårt avlånga land.


Måndag...

Sitter i vakten hos kunden och väntar på min chef, bara för att jag inte kan klockan tydligen. Av någon orsak har jag fått för mig att mötet med kunden är en timme tidigare! Så vad gör man, jo man startar upp sin dator för att se om man kan för driva tiden med lite surfande. Det är säkert inget fel på måndagar om man skall tro min fru, men enligt mig så är måndagar elaka. För efter jag hade berättat för henne om detta så frös min dator helt. Jag tar nog upp min tes om måndagar.


Jag säger det igen, have a bad feeling about this >=)


Idag föll Sveriges rättsäkerhet.

Det är en sorligt att se hur utländsk makt i form av stora kooperationer kan påverak vårt rättsystem uti från pengar perspektiv. För att rätten skall vara enig i detta kan det bara utrönas tvåsaker:


•1.   De är totallurade av sin ignorans och inkompetens

•2.   Ren korruption och påtryckning


Det är en sorgens dag för medborgarna och en mörk dag för rättsystemet, detta kommer att troligtvis få stora konsekvenser framöver. Troligtvis kommer detta att gå att applicera på andra saker som inte har med upphovsrätten att göra som t.ex. att åtala läkare för medhjälp till våldtäkt på minderårig på grund av att man skriver ut P-piller till barn under 15år. Någon stans hade jag trott att de kunde ha blivit fällda, men inte med ening rätt och inte till fängelse. Det är som SVD skrev " Det är ungefär samma sak som att stämma Vägverket för att vägar är farliga.", det är en retorik som vi inte behöver från staterna i vårt rättssystem.


Jag har svårt att se att detta kommer att leda till något bra och den dialog som finns mellan mediebolag och konsument kommer att bli hårdare och kyligare där kunden och skaparen/Författaren är de största förlorarna.


The Piratebay…

De får mycket gratis reklam i dag när det känn som om hela Sverige väntar på vad domen skall ge. Men alla experter och jurister vet att detta inte kommer att föredra läget och att det kommer att ta många år innan alla överklagande är klara och målet har slutat sin resa i högsta domstolen. Så då undra man så här lite på avstånd varför det är så mycket media intresse, när det inte kommer att gen något resultat mera än att The Piratebay får en massa gratisreklam.


Det är en konstig värd vi lever i och debatten runt piratkopiering är lika gammal som den första upphovsrätten. Jag tycker inte synd om mediebolagen, efter som de gör sina miljardvinster i dollar ändå. Där i mot tycker jag synd om författare och musiker som blir lurade på sina inkomster, med det har mesta del inte att göra med piratkopiering utan giriga mediebolag.


Får se om man kan få fredags ro efter kl 11:00 när domen skall offentliggöras.


Inte alla SL Center är lika…

Bakgrund:


Jag har igen för andra gången lyckas tvätta mina byxor med SL korte i bakfickan. Det lär nog inte bli sista häller, nu måste jag nog seriöst titta på SL Access.


Problemet:


Jag tog problemet vi hornen och gick förbi det första SL centret på min väg till jobbet, inte det som jag hade varit vid första gången jag tvättade mitt SL kort. Men det gick inte så bra, efter som han som satt bakom disken inte kunde läsa magnetremsan (som vara mycket demolerad). Han sa vänligt till mig att jag fick ringa kundtjänst om jag vill ha hjälp och så fick jag en folder där numret stod. Det sita jag sa vänligt till hon var att de vi Sergelstorg hjälpte mig sist och att det kortet var mera demolerat. Var vid jag fick svaret att gå dit, för han kunde ändå inte hjälpa.


Lösningen:


Lite surt så styrde jag min kos mot Sergelstorg för att se om de hade bättre möjligheter än vad de första hade. Det visade sig att det hade de, en hjälp sam kvinna tog i mot kortet och skrattade. Fick skriva på ett returköp och sedan fick jag ett nytt kort. Tro det eller ej, men de fick kortet att läsas in i hand scannern. Hur som helst så tackade jag för hjälpen och tog mig till jobbet en timme sen.


Slutsatts:


SL Center är inte lika och har tydligen inte samma riklinjer häller, mitt tipps om ni har problem med SL kort. Gå till SL Center vid Sergelstorg, för det är trevliga, kunniga och framför allt har bra service.


Ja jag vet att det inte är måndag

Men kan inte häller riktigt skaka av mig känslan av måndag. Men för att råda bot på det har jag beställt lite minne till servern. Inte för att jag får så mycket för det, mest lite prestanda. För jag har i dag 4Gb och de nya är på 4Gb men i stället för 667MHz så är dessa på 800MHz. Men den stora skillnaden är att dessa är två och inte fyra som i dag, så nästa månad kan jag köpa 4Gb till och då blir det skillnad. Hoppas att jag kan hämta dem på vägen hem idag.


Annars händer det inte så mycket, förutom att jag fortfarande har svårt att få Sony Vaio P ur mitt huvud. Den är bara för läcker och särskilt i rött. Undra hur jag skall lyckas med det konststycket utan att gå ekonomiskt bankrutt.


Barnporr ett hot mot yttrande och pressfriheten

I dag när jag satt och surfade igenom alla dagstidningar så hittade jag en artikel i SVD som löd följande: EU vill blockera barnporrsajter. Läste vidare att det i första hand handlade om att ge strängare straff i EU för barnporrbrott, sexuellt ofredande av barn och så kallad "Grooming". Sedan så skrev man mera om att samarbetet mellan medlemsländerna skulle öka, så långt är jag också med på noterna och har inga invändningar. Men sedan kom det som var lite mera kontroversiellt, att man på stats nivå skall blockera barnporr siter. Det var då jag blev rädd för hur skall man avgöra vad som är en barnporr site? Det finns i dag frivilliga system hos internetleverantörer system som blockerar kända barnporr siter, vilket är bra. Men på nationell basis blockera barnporr siter öppnar en problematik som krockar med grundlagen om rätten till yttrande frihet och press. Jag stödjer inte de som sysslar med barnpornografi, men jag stödjer inte häller inskränkning i yttrande och pressfriheten. För öppnar vi den dörren en gång så kan vi aldrig stänga den igen! För vad stoppar den nästa gång? Vad har vi mera i vårt samhälle vi gärna vill blockera? Ja ta t.ex. Nazism, Rasism, Religion och Politiskt oliktänkande?

Jag tycker att samarbete och hårdare straff är en bit i problemlösningen, men information och utbildning är en annan del som man inte pratar så mycket om. Sedan när allt kommer om kring så om man skulle filtrera dessa siter på nationell basis (Grundlags ändring måste till) så skulle det bara betyda att de som vill komma åt dessa siter kommer att byta till någon krypterad tunnelteknik (så som The Piratebay gör idag för att gömma fildelare) som går igenom filtrena och använder sig av något land som inte har dessa filtreringslagar. Det inne bär att vi förlorar all möjlighet till insyn och statistik i problemet rörande barnporr på Internet.


Rattfylla, Piratbukten och Antipiratbyrån

Jo jag vet att det blev mycket nu, men det fick mig att bli inspirerad att skriva en rad eller så. Vad har all dessa gemensamt? Det är inte så fyndigt, utan rättssäkerhet. För på vägen till jobbet läste jag om att en kvinna hade blivit frikänd i håvrätten med motivering att hon kunde ha svept en flaska sprit (70cl) innan polisen kom och tog nykterhets kontroll. Det känns inte rätt med tanke på att kvinnan hade över 2,5 promille i blodet, är man talbar i det skicket och är kvinna är man alkoholist. Med det sagt så kan ni alla räkna ut att det är skandal att man frikänner. För skulle jag lyckas dra i mig en flaska sprit på kort tid och den mängden att jag nått 2,5 promille, då är jag nog avliden. Sedan för att binda ihop det med The Piratebay (piratbukten) så är det mera det att man kan satsa stora pengar från staten för att hjälpa media bolag som isig inte ens går med förlust och stämma en organisation som isig inte håller på med något olagligt. För tekniken att skapa och lägga ut "Torrent" är ingen teknik som är framtagen för att sprida upphovsskyddat material, utan var tänkt att fungera som ett sätt att få ut "open sourse" material och annan fri information. Men det örat har man inte lyssnat på och om The Piratebay blir fällda, så ställer man sig fråga att då är alla söksaiter lika skyldiga som The Piratebay. Men som sita punkt som fick bägare att rinna över var Antipiratbyrån som nyligen begärde ut IP-adressen för en privat FTP server, det finns mycket som tyder på att Antipiratbyrån har begått intrångsbrott för att säkerställa bevisen. Detta kommer vi se mera av när vi tillåter att privat organisationer får leka polis och som har kunder som t.ex. hungriga media bolag. För det som vi inte har tillgång här, är det som vi har Polisen. Polisen är skyldig att redovisa hur man kommer över bevismaterial och man har insyn från stat och samhälle hur man bedriver arbete. Det har vi inte när Antipiratbyrån får för sig att utreda dig och ditt liv.

I

det Sverige vi lever i dag är rättskyddet hos privatpersoner starkt nedsatt och överlämnat till Privata organisationer, hungriga media bolag och okunniga anställda inom rättsväsendet. Är detta det samhälle vi skall lämna över till nästa generation?

Efter två dagar fackligt arbete

Jag har varit med om mitt första regionråd, detta var en lärorik upplevelse från start till mål. Det är helt klart kul att se hur en demokratisk organisation fungerar på in sidan. Att till och med lilla jag kan få vara med och påverka. Men det är helt klart nervöst att stå att prata in för nästan 300 medlemmar, och sedan skall man inte tala om pulsen och adrenalinet efteråt. Wow vilken ruch... Det här vill man göra mera av, som det känns nu skulle jag kunna släppa IT för ett tag och bara jobba för medlemmar fackligt. Men det lär dröja innan vi är så stora att jag behövs på heltid.


Men detta är riktigt lärorikt och kunskap, erfarenhet skall man inte förakta... Så ni som inte är fackligt anslutna där ute, bli det för ni vet inte vad ni missar...

RSS 2.0