Drogtester…

Läste i början av veckan på e24.se att regeringen vill inskränkningar i företags möjligheter att använda drogtester på sin personal. Det sägs också att detta används i stor utsträckning i det privata näringslivet, om det vore så borde man ha hört tala om det. Hur som hälst tycker jag att det är fel men drogtester för alla, efter som testerna är väldigt trubbiga och klara bara några få typer av droger. Det innebär att läkemedel ger utslag också, varför skall den som går på mediciner behöva förklara sig? Eller kanske inte vill vara öppen med sin sjukdom. Detta är integritetskränkande som inte gynnar någon i arbetslivet, sedan har fortfarande företag svårt att hantera sådant här på ett bra sätt. Personligen skulle jag aldrig gå med på drogtest i min anställning. Jag kan för stå att man inte vill ha fulla eller drogpåverkade på jobbet och jag håller helt med, men drogtester är inte lösningen på problemet. För om vi skall ha drogtester på arbetet kan vi lika bra inför utandningsprov två gånger om dagen för att upptäcka Alkohol relaterat. Sedan varför skall nikotinister vara förskonade och till låtna att vara "höga" på jobbet? Jag tycker som: integritetsutredningen kom fram till:


"integritetsutredningen, som lämnades till regeringen i maj, vill starkt begränsa möjligheterna att använda medicinska undersökningar. Det ska bara godtas om det finns så kallade berättigade skäl, till exempel om personen redan inlett vård för sitt missbruk. Lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2010."


En kommentar från näringslivet skriver följande:


"Caroline Söder, personalchef på it-konsultföretaget Logica, menar att det blir både ett ekonomiskt och mänskligt avbräck.


- För oss är det en rent affärsmässig fråga, många av våra kunder kräver att vi drogtestar, det är en förutsättning. Det handlar också om förtroendet för vårt företag. Men även om vårt ansvar för vår personal, både de som missbrukar och de övriga på arbetsplatsen. Om vi inte kan använda tester riskerar många att gå långt i missbruk utan att vi kan göra något, säger hon."


Det låter fin det hon säger, men efter som vi inte kan nyansera vad som är bruk, missbruk eller medicinering. Så kan man aldrig använda drogtester som vapen mot missbruk i huvudtaget. Men läser man lite noggrannare så ser man att hon poängterar mest företagets syn och vinst och inte den anställdes. För varför är det automatiskt så att om man använder något som är narkotikaklassat eller olagligt att använda utan recept så är det ett missbruk? Det kan man funder över, men troligtvis kommer det att mest skapa huvudvärk.  


Framtill dess vi har lyckats komma så långt i vår samhällsutveckling att vi kan skilja på bruk och missbruk, så är drogtester bra för de som har missbruk och försöker komma ur det. Allt annat är bara ett annat ord för kontroll.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0