Dagen företags ekonomi fundering nr…

Det är lite lustigt och se hur företag fungerar, ta flyget nu och askmolnet. För det har skapat stora problem för många flygbolag, vilket är förståligt. Men det jag inte kan förstå är när stora företag gör bort sig ekonomisk, skall vi skattebetalare komma springande och rädda situationen. Så det jag skulle vilja se är att man ställer krav på bolag när de betalar ut Aktieutdelning och Bonusar att företaget kan överleva en vecka utan inkomster… För det är ju så att det pengar vi ger till dessa företag och banker historiskt kommer aldrig tillbaka och vi skattebetalare får inte ta del av varken Aktieutdelning eller bonusar. Jag är trött på att man alltid skall stå på förlorarnas sida och betala för alla högavlönade puckons misstag.

Sedan kan vi ta detta i relation till avtalsrörelsen som hela tiden får som mot argument att företagen har inte råd att höja lönen för de anställda pga. konjunkturen. Men man har råd att betala ut både aktie ägare och bonusar. Det smakar illa i munnen, för det talar sitt tydliga språk hur förtag ser på sina anställda. Man ser på anställda som trälar och som träl skall du bra bidra till företagets framgång, men du har ingen rätt att få vara med att dela frukten av slitet. För den rätten sitter högre upp och de svettas inte.

Sedan tycker jag att man gemene man och pressen skall lära sig att skilja på Bonus och rörlig lön. Bonus är något man får ut över sin lön och är alltid satt mot resultat. Rörlig lön är inte samma som lön plus bonus, utan där har man en grundlön som motsvara 60-75% av lönen.  Den får man om man ligger under sitt timtak och där efter är man avlönad till 100 %. Jag tycker att alla har rätt att få betalt till 100 %. Men sedan kan man diskutera hur vidare Bonus som utgår utöver 100 % gör någon nytta.

För det finns ett flertal studier som visar att Bonus till chefer har ingen effekt. Men ändå är det mycket populärt att ge, konstig värld vi lever i.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0