Miljöpartiet vakna upp ur dimman

Ibland känns det som om Miljöpartiet har för många drömmande hippies, som har svårt att vakna och ta ett medvetet och hållbart ansvar för framtiden och miljön. Men nej, för det är inte deras linje. I morse såg jag en liten mini debatt mellan MP och FP språkrör. Det man kan säga ut ifrån den är att FP har en mer realistisk syn på energi problemet och miljön än vad MP har med sina drömmar om grön skog utan funktion. För det som MP vill göra i kort het är att ta bort cirka 50 % av energitillverkningen alltså kärnkraften och ersätta den med vindkraft (vilket isig är bra) och vatten kraft (vilket som är mindre bra). FP vill bygga ut kärnkraften och ersätta de äldre kraftverken med nya och mer effektiva kraftstationer, vilket i dag fortfarande är den renaste EL produktionen vi har idag. Vad då renaste, säger du? Jo den är den renaste även om du räknar med det radioaktiva avfallet, för det är ganska begränsat och det bygger inte på växthusgas problemet. Sedan när det kommer till så kallade förnyelsebara bränslen så har merparten en negativ inverkan på C02 utsläppen och där med växthus gaserna, som man paradoxsalt vill ifrån.

När det kommer till miljön så måste vi bestämma oss vilka områden vi skall satsa på och vad det är vi måste minska, för annars kommer vi inte komma någonstans i denna pajkastning. För när det kommer till radioaktivt avfall från kärnkraft så vet vi hur vi kan hantera det. Antingen genom upparbetning och återvinning eller gräva ner det i bergrum så att det får falla sönder i egen takt till dess det blir ofarligt. För den strålning som finns i det uttjänta kärnbränslet är naturlig, även om koncentrationen är mycket högre, så är det inget nytt som tillförs. Men vi vet idag att växthusgaser måste vi minska om vi skall överleva.

Som vanligt så glömmer man den viktiga delen i den här ekvationen och det är skogen och framför allt regnskogarna som är jorden lungor. fortsätter vi i den här takten med skövling, så kommer jorden drabbas av KOL och då spelar det inge roll om vi uppnår klimatkvoterna och minskat utsläpp av växthusgaser. Så ni som vill och jobbar för miljön, titta på er omgivning och ge er på det som går och är realistiskt och långsiktigt. För allt annat är inte hållbart och kommer bara att leda till lidande i onödan.

För var hjälper det att Sverige är föregångsland i många delar i miljö och att vi bestraffar våra medborgare i onödan för något som resten av värden skiter i vad vi gör och skrattar bakom vår rygg? Det vi måste bli bättre på är att påverka vår omgivning och jobba globalt, för det är det ända sättet vi kan börja ändra på statistiken procent för procent. För om vi lyckas minska något av vårt utsläpp, men några procent, så gör det inget ting för att förändra den globala situationen.

Om Sverige ville göra något seröst i den här debatten, så skulle vi följa våra grannar i öster (Finland) och bygga ut vår kärnkraftverk så att vi kan leverera energi till Östblocket istället för att de skall driva vidare sina kärnkraftverk som är på väga att göra en Tjernobyl 2 eller sina kolkraftverk som bidar extremt till växthusgaserna. För Sverige och Finland har i särklass den bästa säkerheten i värden när det kommer till kärnkraft och det är något att vara stolt över.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0