Lag och förbud är inte lösningen…

Lag och förbud är bara ett sätt att behandla symtomen i vårt samhälle och paradoxsalt är det så vi I-länderna hanterar problem. För vad är resultatet för lagar i mot Sex köp och droghandel skapat? Det man har skapat med Lag och förbud är en svart marknad som fyller det behov som finns under ytan i vårt samhälle och vilka blir lidande? Tar vi Sexhandeln så blir de som jobbar där utnyttjade och misshandlade och i de flesta fallen är det också kvinnor, som vår lagstiftning ser ut så hjälper den inte dessa utsatta människor och stor grupp kvinnor. Man skulle kunna säga att vår lagstiftning är mera kvinnokränkande än vad Tysklands legaliserande av prostitution. För att strö mera salt i såret så kan man lägga till att tack vare lagar och förbud så kan den ljusskygga eliten som regerar här fortsätta skyddat utan insyn eller respekt mot mänskliga rättigheter.

Mitt svar på detta är att reglera marknaden och ta hand om problemet, för när man reglerar marknaden och tolererar den kan man också påverka den så att alla inblandade har de rättigheter som man förtjänar som del av samhället. Samt man har möjlighet att kontrollera att folk inte utnyttjas och misshandlas, samt har möjlighet att byta karriär utan risk för repisalier eller ekonomisk undergång.

Samma sak kan man säga om droger, för det gäller samma mönster och beroenden här. För en av de saker som Narkotika förbuden medför är att man kriminaliserar människor i onödan och man skapar en marknad som kontrolleras utan insyn och kvalitetskrav. Detta skapar många problem på många nivåer och det som man kanske mest vill komma åt misslyckas man mest med och det är skydda nästa generation. För den svarta marknaden bry sig inte om till vem man säljer och vad man säljer så länge någon är villig att betala. Det innebär att man struntar fulständigt i om man använder bar både som återförsäljare eller kunder.

Med reglering av dessa två marknader skulle vi kunna få följande fördelar: 

  • Mindre mänskligt lidande
  • Begränsad rekrytering av yngre
  • Strypa tillgången för yngre (Barn och ungdomar)
  • Insyn och kontroll
  • Möjlighet för prostituerade att byta yrke
  • Få koll på smittspridning
  • Statestik på hur det ser ut i vekligheten
  • Ökade skatte inkomster
  • Mindre belastning på Polisen
  • Ett tryggare samhälle

För man skall vara på det klara med att lag och förbud aldrig har löst de underliggande problemen och med det också skyddar de kriminellas marknad. För lag och förbud är bara ett sätt att behandla symtomen och borsta problemet undermattan, För att bryta denna cirkel är att äga och ta hand om problemet och med det inse att det finns tjänster och varor som samhället efterfrågar.

Om vi vill uppnå ett friare och tryggare samhälle, måste vi förstå våra invånare och deras behov och tillgodo se det så lång som det går med godtagbar risk och se till att vårda det så bra som möjligt. För den politik vi har idag om Prostitution och Droger kommer bara leda oss ännu längre ner i fördärvet och skapa ännu mera lidande än vad det behöver, för är det något vi inte behöver mera av i denna värd så är det lidande…


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0