Papper!

Jag läste i E24 att priset för en kubikmeter skog har nått det magiska summan av 500 kr, där av funderingen igen över våra pappers tillverkning.  Det vi skall veta är att 85 % av all pappersmassa exporteras och störs kund är Tyskland. Det man skall veta är att allt som växter producerar Cellulosa som är grunden till pappersmassa och i dag använder man Tall för det är mest Cellulosa. Av all skog som avverkas för pappersmassa så kan man i snitt ut vinna ca 35 %. Så för att få fram 1 ton pappersmassa så går det åt ca 4.9 ton skog. Skulle man göra samma sak med Hampa så skulle det gå åt ca 1.4 ton, detta är på grund av att hampa innehåller nästa 70 % Cellulosa. Det som är intressant i detta är att skog tar 60 till 80 att odla för att kunna avverkas, Hampa är en 1 årig växt vid namn Cannabis Sativa. Inte konstigt att Tyskland satsar stort på Hampa odlingar! Vad skall vårt land exportera vår pappersmassa till om den enskilt största kunden håller på att bygga bort sitt beroende?

När det kommer till Papperstillverkning tycker jag att man skall förbjuda användande av skog och det största orsakerna är Effektivitet (Låg cellulosa halt) och dåligt för miljön. För det är sant som alla miljöfolk säger att Skogen är bra för miljön och att den binder CO2. Problemet är att när man har avverkat skogen tar det ca 20år innan den börjar absorbera CO2. Sedan har vi problemet med gammal skog (mer än 80år) för där slutar skogen att absorbera CO2.

Vill man ha en bättre cykel på upptagande av CO2 och en högre effektivitet i pappersmassa tillvekningen så bör vi gå över så fort som möjligt till Hampa. Både för miljön, kvalitén och effektiviteten. För viste ni att Hampa papper är naturligt arkivbestående? Papper av skog måste man blanda ut med 51 % bomull, som i sig är svårt att odla effektivt på ekologisk väg. Hampa är naturligt ekologiskt och har väldigt få skadedjur, vilket innebär att man odlar utan bekämpnings med eller till satt näring.

Vi behöver nytänkande i vår industri och särskilt om vi vill att vårt land skall vara konkurrenskraftigt i framtiden, samt att vi gillar att ligga i framkant för miljön. Detta kanske vore en av de bättre sakerna att göra, samt att detta inte skulle drabba medborgarna negativt. Vilket de flesta andra miljöprojekt gör.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0