Vem vinner på narkotikaförbudet?

Det är en riktigt bra fråga som borde debatteras offentligt och med en viss skeptisk. För detta är inte en självklar sak som automatiskt innebär att vi får ett brätte samhälle genom att förbjuda och klassificera vissa substanser som narkotika. För det man skall ha klart för sig är att alla mekanismen narkotikabekämpning är en stor inkomstkälla för många inblandade. Det finns i dag mycket forskning som visar att detta inte fungerar och att det inte leder till ett tryggare samhälle. Om man vill generalisera så är det bästa exemplet på att ”Förbud” inte hjälper och att det föder kriminalitet. USA historia 1920-1933 som det rådde förbud på alkohol på alla fronter och en av dem som blev mest känd var Al Capone. Detta är ett av de bästa sociala experiment man har gjort på stor skal, utan att lära sig ett ända dugg av. Detta kan vi rak översätta till narkotikaförbudet, det skapar lika mycket om inte mera mänskligtlidande, jag kanske inte vill att man legalisera allt och låta marknaden själv reglera marknaden. Man måste börja äga problemet och lyfta debatten, för detta kommer bara bli värre och jag har svårt att se att det går att få bort utan att begränsa demokratin och den personliga Integriteten.

Så vilka är vinnare och förlorare? Det mest självklara det som handlar med narkotika, kriminella organisationer. Det för stor nog vi alla, men finns det andra grupper som tjänar på detta? Politiker, Polis, Tull och alla som arbetar med att bekämpa narkotika. För de får väljarstöd och finansiering som upp går till mångmiljard belopp. Vilka är förlorarna? Jo vi alla andra som får betala detta, så enkelt är det. Till detta kan man lägga till att vår Narkotikapolitik och information ser i mycket ut som den såg ut på 70 talet och det finns många avhandlingar och undersökningar som visar på att detta inte fungera och i många fall vilseleder.

Jag vet inte vad vi är rädda för, men om det är för våra barn och ungdomar vi gör detta så har vi kastat våra resurser i skön. För vi kommer aldrig vinna kriget genom förbud, för en langar bryr sig inte om ålder så länge de kan betala. En langare har inte häller någon samhälls moral eller individ ansvar, det ända intresset han/hon har är att gör pengar på en produkt som efterfrågas som ger bra avkastning och så länge det är förbjudet kommer avkastningen/förtjänsten vara hög.

Så vad har vi att tjäna på detta? Det är rätt mycket även om man bort ser från skatte inkomsterna och arbetstillfällena. Kontroll till vem man får sälja till, det inne bär att barn och ungdomar blir fredade i denna marknad och utesluten. Vi får korrekt statistik över användandet, blir lättare att hjälpa dem som har problem (efter som det går att prata om och anmälningsplikten till polis försvinner). Vi får flera plattes till de som behöver platts på våra överfulla fängelser, Polisen får mera medel och resurser över för det som viktigt i vårt samhälle som t.ex. misshandel i hemmet, misshandel och övergrepp mot barn, kvinnomisshandel mm…

Jag tror inte att man kan legalisera eller tolerera all narkotika, för det finns så mycket där ute som är så Destruktivt och farligt att det inte går att hantera. Men mycket av dessa substanser kommer att tappa marknad när andra mindre farliga alternativ finns. Man får helt enkelt göra en vägning ut ifrån kriterier. Men det finns i dag många Narkotika klassade ämnen som är betydligt harlösare än vad Alkohol, Tobak, Kaffe/Tee och hudvärkstabletter (Som dödar flera än Heroin gör). Till detta kommer en rad läkemedel som du visligen behöver recept och ordination från läkare att bruka, men fortfarande mer farligt än många narkotikaklassade ämnen.

Jag brukar säga: allt är inte för alla och det måste man respektera. Men att bara erbjuda Alkohol och tobak till sina medborgare är bara ansvarslöst...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0