Staten och kapitalet...

Sjöng Tåström i Ebba Grön på 80 talet, originalet hette "Den ena handen vet vad den andra gör" av Blå tåget på 70 talet... Det är intressant att se hur aktuell den är i dag som den var för 40 år sedan, det ända man glömde bort vad den inbyggda korruptionen och nepotismen. För det är ingen hemlighet att det är så, men det verkar inte vara någon som bryr sig.

För varför är det så dyrt för statliga och kommunala verksamheter att köpa in varor och tjänster? En enorm faktor är den så kallade "Overhead" som använd och skall läggas på allt en myndighet eller statlig verksamhet måste betala för att betala fakturor. Så hur fungerar Ovrhead? Ta en vara som kostar 100kr, vi övriga i samhället betalar 100kr där det ingår 20kr i moms. I stat eller kommun så betalar du overhead som kan variera med 30% till 50%, ta mitt exempel och att denna verksamhet har 35% i Overhead. Då kommer våran 100kr vara kosta 35kr extra, alltså 135kr. Inte konstigt att det är lätt att göra bra vinsts på att köpa kommunala verksamheter och göra dem privata, när du kan börja att skära i budget med 25% till 40%....

Sedan har vi detta med budget för dessa områden, för går du med vinst, så får du mindre medel till kommande år. Så vad händer i slutet av året i November och December? Shopping spree, för det är nu man måste handla upp de pengar man har över så att man inte påverkar kommande budgetår. Hur fel är inte detta?

Det talas om korruption i värden och bara för att vi har en låg korruption i Sverige så innebär det inte att arbetet skall avta. Att jobba aktivt med korruption är ingen man kan göra stötvis, när man får nedslag. Utan det är något som måste vara kontinuerligt. Det sär många sköna skattemiljarder som katastrof i sjön varje år och det är vi skattebetalare som får betala notan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0